Pravoslávna cirkev sa nevyjadruje k záznamu metropolitu v registroch ŠtB

16.02.2005 Celý región

Pravoslávna cirkev sa zatiaľ nebude vyjadrovať k faktu, že v zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) bol vedený pravoslávny metropolita Nikolaj, občianskym menom ...
Pravoslávna cirkev sa zatiaľ nebude vyjadrovať k faktu, že v zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) bol vedený pravoslávny metropolita Nikolaj, občianskym menom Mikuláš Kocvár, so sídlom v Prešove. Povedal to 9. februára tajomník úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie Michal Švajko.

Metropolita Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Nikolaj bol podľa zverejnených záznamov Krajskej správy ŠtB v Košiciach vedený najprv ako kandidát tajnej spolupráce od 27. februára 1984 pod krycím menom Slávia. Na agenta bol podľa záznamu prevedený 25. júna 1984.
Podľa Švajka cirkev sa týmto zistením oficiálne nezaoberala a ani sa zatiaľ nemieni zaoberať. Kocvárovo meno sa pritom objavilo už v tzv. Cibulkových zoznamoch. Jasno do celého prípadu by mohlo vniesť odtajnenie spisu, o čo môže požiadať metropolita, ktorý sa v decembri 2004 dožil 77 rokov. Na poste biskupa je od roku 1965, arcibiskupom je od roku 1987. Švajko možnosť toho, že metropolita o odtajnenie požiada, pripustil.
ŠtB mohla podľa viacerých cirkevných zdrojov vyšetrovať Kocvára ako hlavu pravoslávnej cirkvi najmä v súvislosti s účasťou veriacich na rôznych odpustových slávnostiach.
(jj)
 

Vyberte región